Hans idrottskarriär var imponerande och kunde kanske ha lett till allsvenskan. Men sitt djupaste avtryck i Fröjereds IF:s historiebok gjorde han kanske som den starka kraften bakom en helt ny idrottsanläggning.
Det är med sorg och saknad vi nås av budet att Gunnar Hermansson gått ur tiden.
Gunnar Hermansson var årsbarn med idrottsföreningen, född bara månader efter att Fröjereds IF bildades 1927. Uppväxt i byns mejeri blev idrotten och kamratskapet i föreningen en viktig del av uppväxten.
Han hade talang kan utläsas av rekordlistorna. Under sin aktiva karriär hann han med 121 mål i A-laget och 452 matcher i det blå-vita matchstället. Det placerar honom på femte plats i den historiska skytteligan, på andra plats i maratontabellen. Detta trots att han provade spel i högre divisioner, för IFK Tidaholm. Vid ett tillfälle fick den vindsnabbe högeryttern komma och provspela för dåtidens allsvenska gigant IFK Norrköping.
Kanske saknades viljan att flytta, kanske valde han att prioritera annat i livet. Det var en fråga jag aldrig tog tillfället i akt att fråga honom i samtal, med honom jag endast känt som föreningens nestor. Nu är det för sent.
Snabbhet saknades inte. Gunnar Hermansson är fortfarande föreningens rekordhållare på 100 meter löpning, tiden 11,6 klockade han för 1949. Långt före allt som heter kolstybb och allvädersbanor.
Han innehar fortsatt också föreningens rekord för längdhopp (6,04 meter) och tresteg (12,67 meter).
1948 blev han Skaraborgsmästare för juniorer i orientering.
För oss efterkommande är det ändå Gunnar Hermanssons ledargärning som alltjämnt påverkar. Först hans tre år som kassör (1961-1963) men framförallt för de 13 år då han förde ordförandeklubban (1968-1980).
Bygget av den nya idrottsanläggningen som vi känner som Fröjevi var givetvis inte en mans verk, anläggningen anlades av oräkneliga ideella timmar och många medlemmar. Men de som var med vid tillfället vittnar om att det var Gunnars driv som gjorde verklighet av tankarna, det var med hans fasta hand vid rodret som drömmarnas skepp styrdes i hamn. Utan hans eftertänksamhet och noggrannhet inget Fröjevi.
1980 slog han klubban i bordet för sista gången, 1981 tilldelades han Tidaholms idrottsallians ledarplakett.
Allt sedan skapandet av Maxi-FIF:arna, föreningens seniora verksamhet, var Gunnar en välkommen självklarhet som visade att hans föreningshjärta klappade fortsatt trots att åren hunnit i kapp också den en gång vindsnabbe högeryttern.
För Fröjereds IF har vårt 91-åriga verksamhetsår varit något av ett annus horribilis då vi på kort tid förlorat några av föreningens starkaste ledarprofiler. I våras Rolf Johansson, senare Christel ”Kicki” Lindberg och nu även Gunnar Hermansson.
För oss i yngre generationer kvarstår tomhet men kanske också uppmaningen att fortsätta i samma anda så att de som kommer efter oss har anledning att åtminstone i allt för senkomna ord uttrycka sin tacksamhet.
Föreningens tankar går till Gunnars familj.
Börje Andersson
Ordförande